150 Best Family Riddles That’ll Bring Tons of Fun

family-riddles

Family riddles can be a great way to spend time with your loved ones while also increasing your chances of laughing with them.

If you’re wondering why family riddles, read on. Can’t other jokes make your audience laugh in the same way?  Yes, there are other riddles to tell your family, but family-related puzzles can bring back happy memories.

We all love our families regardless of the circumstances, and they are the only people we can rely on in this cruel world, so it is our responsibility to keep them happy.

The best part about family riddles is that you won’t have to worry about the jokes being vulgar or dirty. We took care of everything.

Here are many family riddles with answers in various categories so you can spend quality time with your family.

Best Family Riddles

There are many riddles to tell your family, but we have the best one for you. All the brothers are paired up; their bodies are firm and tall. You only want to eat solid food and avoid the soup. Chopsticks. One example from the best family riddles category.

1. A doctor and a boy were fishing. The boy was the doctor’s son, but the doctor was not the boy’s father. Who was the doctor?

Answer: His mother.

2. If twos’ company and three’s a crowd, what are five and six?

Answer: Eleven.

3. A man started to town with a fox, a goose, and a sack of corn. He came to a stream which he had to cross in a tiny boat. He could only take one across at a time. He could not leave the fox alone with the goose or the goose alone with the corn. How did he get them all safely over the stream?

Answer: He took the goose over first and came back. Then, he took the fox across and brought the goose back. Next, he took the corn over. He came back alone and took the goose.

4. What time did the tooth fairy show up to get a kid’s tooth and leave a dollar under the pillow?

Answer: Exactly TWOoth o’ clock.

5. Almost everyone needs it, asks for it, and gives it, but almost nobody takes it. What is it?

Answer: Advice.

6. Is an older one-hundred dollar bill worth more than a newer one?

Answer: Yes. A $100 bill is worth more than a $1 bill (newer one).

7. A man was driving a black truck. His lights were not on. The moon was not out. A lady was crossing the street. How did the man see her?

Answer: It was a bright, sunny day.

8. Tara has $30.00 dollars. She bought 5 coloring books that cost $3.00 each, 4 boxes of Crayola crayons that cost $2.00 each. She spends the rest of her money on markers. How much money did she spend on markers?

Answer: She spent $7 on markers.

9. What belongs to you but is used more by others?

Answer: Your name.

10. I am a three-digit number. My second digit is four times bigger than the third digit. My first digit is 3 less than my second digit. What number am I?

Answer: 141.

11. If six children and two dogs were under an umbrella, how come none of them got wet?

Answer: Because it wasn’t raining.

12. Adored by few, feared and hated by many. Mistress of the entire universal reason, master in the art of numbers. Some may have solved many of your mysteries, but there still much of them to find. What are they?

Answer: Mathematics.

13. What always comes into a house through the keyhole?

Answer: A key.

14. If you multiply me by any other number, the answer will always remain the same. What number am I?

Answer: Zero.

15. What do you call a fairy that hasn’t taken a bath?

Answer: Stinker Bell.

16. Two mothers and two daughters went out to eat. Everyone ate one burger, yet only three burgers were eaten in all. How is this possible?

Answer: They were a grandmother, mother, and daughter.

17. Why did Mickey Mouse go to Outer Space?

Answer: He wanted to visit Pluto.

Fun Family Riddles

Riddles with family do not have to be taken seriously. There are three apples for two sons and two fathers to share. They each get their apple. How is it mathematically possible? They consist of a son, a father, and a grandfather. As an example, consider the category of fun riddles for family.

1. What gets wetter and wetter the more it dries?

Answer: A towel.

2. You walk into a room with a match, a kerosene lamp, a candle, and a fireplace. Which do you light first?

Answer: The match.

3. What comes once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years?

Answer: The letter M.

4. What word begins and ends with an E but only has one letter?

Answer: Envelope.

5. I travel all around the world but always stay in the corner. What am I?

Answer: A stamp.

6. Railroad crossing, watch out for cars. Can you spell that without any Rs?

Answer: T-H-A-T.

7. A man and a dog were going down the street. The man rode, yet walked. What was the dog’s name?

Answer: Yet.

8. A man was taking a walk outside when it started to rain. The man didn’t have an umbrella, and he wasn’t wearing a hat. His clothes got soaked, yet not a single hair on his head got wet. How could this happen?

Answer: The man was bald.

9. What kind of coat is always wet when you put it on?

Answer: A coat of paint.

10. How many seconds are there in a year?

Answer: Twelve. January 2nd, February 2nd, March 2nd…

11. What has 13 hearts but no other organs?

Answer: A deck of playing cards.

12. Name four days of the week that start with the letter “T.”

Answer: Tuesday, Thursday, today, and tomorrow.

13. How many times can you subtract the number two from the number fifty?

Answer: Once. After that you’re subtracting it from 48.

14. A boy was rushed to the hospital emergency room. The ER doctor saw the boy and said, “I cannot operate on this boy. He is my son.” But the doctor was not the boy’s father. How could that be?

Answer: The doctor was his mom.

15. How many bananas can you eat if your stomach is empty?

Answer: Just one—after that, it’s not empty anymore.

16. Using only addition, how do you add eight 8s and get the number 1,000?

Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000.

17. If you throw a blue stone into the Red Sea, what will it become?

Answer: Wet.

18. If there are three apples and you take away two, how many do you have?

Answer: If you take two apples, then, of course, you have two.

Easy Family Riddles

Easy riddles for family should be remembered because children are the reason for starting a family. For example, you are my brother, But I am not your brother. What exactly am I? I am your sister joke belongs to the category of riddles for kids.

1. You can’t keep this until you have given it.

Answer: Your promise.

2. What can run but can’t walk?

Answer: A drop of water.

3. Your mother’s brother’s only brother-in-law is asleep on your couch. Who is asleep on your couch?

Answer: Your father.

4. What’s full of holes but still holds water?

Answer: A sponge.

5. What question can you never answer yes to?

Answer: Are you asleep?

6. What has one eye but can’t see?

Answer: A needle.

7. How far can a fox run into a grove?

Answer: Only halfway—then he’s running out of it!

8. What word looks the same backward and upside down?

Answer: SWIMS.

9. I have no doors but I have keys, I have no rooms but I have space, you can enter but you can’t leave! What am I?

Answer: A keyboard.

10. What does this mean? “I RIGHT I”

Answer: Right between the eyes.

11. What did the beach say when the tide came in?

Answer: Long time, no sea.

12. A boy fell off a 20-foot ladder but did not get hurt. Why not?

Answer: He fell off the bottom step.

13. What did the baseball glove say to the ball?

Answer: Catch you later.

14. What five-letter word becomes shorter when you add two letters to it?

Answer: Short.

15. You will buy me to eat but never eat me. What am I?

Answer: A plate.

16. Why do bees hum?

Answer: Because they don’t know the words.

17. What do the numbers 11, 69, and 88 all have in common?

Answer: The read the same right side up and upside down.

18. What two things can you never eat for breakfast?

Answer: Lunch and dinner!

Hard Family Riddles

Perhaps easy riddles aren’t as entertaining as hard riddles for family members because they force them to think deeply. A beggar’s brother, for example, died, but the man who died had no brother. How is this possible? The beggar was a lady.

1. What do you call it when your parachute doesn’t open?

Answer: Jumping to a conclusion.

2. If you are running in a race and you pass the person in second place, what place are you in?

Answer: Second place.

3. You can you serve it, but never eat it? What is it?

Answer: A tennis ball.

4. How many letters are there in the alphabet?

Answer: Eleven: T-H-E-A-L-P-H-A-B-E-T.

5. How do oceans say hello to each other?

Answer: They wave!

6. The one who made it didn’t want it. The one who bought it didn’t need it. The one who used it never saw it. What is it?

Answer: A coffin.

7. What can you catch but not throw?

Answer: Cold.

8. What needs an answer but doesn’t ask a question?

Answer: A telephone.

9. Which letter of the alphabet has the most water?

Answer: The C.

10. If I have it, I don’t share it. If I share it, I don’t have it. What is it?

Answer: A secret.

11. What goes up and down but never moves?

Answer: The temperature.

12. What starts with a P, ends with an E and has thousands of letters?

Answer: Post office.

13. What superhero is terrible at their job because they always get lost and are late?

Answer: “Wander” Woman.

14. What is always late and never present now?

Answer: Later.

15. I am an odd number. Take away one letter and I become even. What number am I?

Answer: Seven (take away the “s” and it becomes “even”).

16. Imagine you’re in a room that is filling with water. There are no windows or doors. How do you get out?

Answer: Stop imagining!

17. I have a large money box, 10 inches wide and 5 inches tall.  Roughly how many coins can I place in my empty money box?

Answer: Just one, after which it will no longer be empty.

Good Family Riddles

Good family riddles or family-friendly riddles can make your family members laugh, but they can also bring you closer together. David’s father, for example, has three sons: Snap, Crackle, and _____? David.

1. I have wings and I have a tail, across the sky is where I sail. Yet I have no eyes, ears or mouth, and I bob randomly from north to south. What am I?

Answer: A kite.

2. How far can a dog run into the woods?

Answer: The dog can run into the woods only halfway – if it ran any farther it would run out of the woods.

3. Mr. Blue lives in the blue house, Mr. Yellow lives in the yellow house, and Mr. Black lives in the black house. Who lives in the white house?

Answer: The President.

4. My name is Ruger. I live on a farm. There are four other dogs on the farm with me. Their names are Snowy, Flash, Speedy, and Brownie. What do you think the fifth dog’s name is?

Answer: Ruger.

5. In a one-story pink house, there was a pink person, a pink cat, a pink fish, a pink computer, a pink chair, a pink table, a pink telephone, a pink shower – everything was pink!

Answer: There weren’t any stairs, it was a one-story house.

6. Why do birds fly south for the winter?

Answer: It’s too far to walk.

7. What has hands but can’t clap?

Answer: A clock.

8. How do dog catchers get paid?

Answer: By the pound.

9. A girl is sitting in a house at night that has no lights on at all. There is no lamp, no candle, nothing. Yet she is reading. How?

Answer: The woman is blind, and she is reading Braille.

10. What two keys can’t open any door?

Answer: A monkey and a donkey.

11. You draw a line. Without touching it, how do you make the line longer?

Answer: You draw a shorter line next to it, and it becomes the longer line.

12. A cowboy rides into town on Friday, stays for three days, then leaves on Friday. How did he do it?

Answer: His horse’s name was Friday.

13. What goes around and around the wood, but never goes into the wood?

Answer: The bark on a tree.

14. If three dogs and one cat weren’t standing under an umbrella, how did none of them get wet?

Answer: It wasn’t raining!

15. You walk across a bridge and you see a boat full of people, yet there isn’t a single person on board. How is that possible?

Answer: All the people on the boat are married.

16. Why are ghosts bad at lying?

Answer: Because you can see right through them.

17. Mrs. Black has two children. If the oldest child is a girl, what are the odds that the other child is also a girl?

Answer: 50 percent.

18. What type of cheese is made backward?

Answer: Edam.

Family Riddles with Answers

Riddles for family with answers are a good idea because families have members of all ages. For example, your mother’s brother’s only brother-in-law is currently sleeping on your couch. Who’s sleeping on your couch? It’s your father.

1. How is Europe like a frying pan?

Answer: Because it has Greece at the bottom.

2. How many animals did Moses take on the ark?

Answer: Moses didn’t take anything on the ark. Noah did.

3. If an electric train is going east at 60 miles an hour and there is a strong westerly wind, which way does the smoke from the train drift?

Answer: There is no smoke coming from electric trains.

4. What do dogs have that no other animal has?

Answer: Puppies.

5. You have a five-gallon bucket and a three-gallon bucket with as much water as you need, but no other measuring devices. How do you fill the five-gallon bucket with exactly four gallons of water?

Answer: Fill the five-gallon bucket all the way up. Pour it into the three-gallon bucket until it is full. Empty the three-gallon bucket. Pour the remaining two gallons into the three-gallon bucket. Fill the five-gallon bucket all the way up, then finish filling the three-gallon bucket, leaving four gallons in the five-gallon bucket.

6. A dog is on a 10-foot chain but wants a bone that is 11 feet away. How can the dog get the bone?

Answer: The chain isn’t attached to anything.

7. The more you take, the more you leave behind. What are they?

Answer: Footprints.

8. Why couldn’t Goldilocks sleep?

Answer: Because of night-bears.

9. They come out at night without being called and are lost in the day without being stolen. What are they?

Answer: The stars.

10. Why did the pony cough?

Answer: He was a little horse.

11. I give milk and I have a horn, but I’m not a cow. What am I?

Answer: A milk truck.

12. When is a man like a snake?

Answer: When he’s rattled.

13. What is so delicate that saying its name breaks it?

Answer: Silence.

14. I travel very slowly when gliding along the ground. Maybe my shell weighs me down. In your garden, I am found. What am I?

Answer: A snail.

15. What is as light as a feather, but even the world’s strongest man couldn’t hold it for more than a minute?

Answer: His breath.

Confusing Family Riddles

Playing confusing family riddles can blow the minds of your loved ones. A girl, for example, has the same number of brothers as a sister, but each brother has half the number of brothers as sisters. How many brothers and sisters does the family have? four daughters (sisters) and three sons (brothers).

1. It has a neck but no head, and wears a cap? What is it?

Answer: A bottle.

2. What has two heads, four eyes, six legs, and a tail?

Answer: A cowboy riding his horse.

3. A truck driver is going opposite traffic on a one-way street. A police officer sees him but doesn’t stop him. Why didn’t the police officer stop him?

Answer: He is walking.

4. I can jump and I can climb. With my many legs, I swing from tree to tree. I can build a house much bigger than me. What am I?

Answer: A spider.

5. What word has five letters but sounds like it only has one?

Answer: Queue.

6. What kind of music do rabbits like?

Answer: Hip Hop.

7. What kind of money do vampires use?

Answer: Bloodmoney.

8. How did the chimp fix the leaky faucet?

Answer: With a Monkey Wrench.

9. What can run but never walks, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, has a bed but never sleeps?

Answer: A river.

10. I have four legs but no tail. Usually, you can only hear me at night. What am I?

Answer: A frog.

11. What goes up but never goes down?

Answer: Your age.

12. What did the turkey say to the rooster when he challenged him to a fight?

Answer: Are you a chicken?

13. What starts with the letter T, is filled with T and ends in T?

Answer: A teapot.

14. I am known as a king. The jungle is where I reign. It’s hard to tame me. And I have a large mane. What am I?

Answer: A lion.

15. What invention lets you look right through a wall?

Answer: A window.

Family Riddles Brain Teasers

Include some of the family riddles brain teasers in your next family gathering to make it memorable. For example, how old would you be today if you were born exactly 12 years ago? 12.

1. Beth’s mother has three daughters. One is called Laura, the other one is Sarah. What is the name of the third daughter?

Answer: Beth.

2. What has to be broken before you can use it?

Answer: An egg.

3. Say Racecar backwards.

Answer: “Racecar backwards.”

4. I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old. What am I?

Answer: A candle.

5. What kind of tree can you carry in your hand?

Answer: A palm.

6. What can’t talk but will reply when spoken to?

Answer: An echo

7. How can you throw a ball as hard as you can, to only have it come back to you, even if it doesn’t bounce off anything?

Answer: Throw the ball straight up in the air.

8. The more of this there is, the less you see. What is it?

Answer: Darkness.

9. What never asks questions but is often answered?

Answer: A doorbell.

10. David’s parents have three sons: Snap, Crackle, and what’s the name of the third son?

Answer: David.

11. What has four legs but can’t walk?

Answer: A table.

12. What can you hold in your left hand but not in your right?

Answer: Your right elbow.

13. I scream, you scream, we all scream. For what?

Answer: Ice cream!

14. I’m light as a feather, yet the strongest person can’t hold me for five minutes. What am I?

Answer: Your breath.

15. What did one wall say to the other wall?

Answer: I’ll meet you at the corner.

Family Riddles and Jokes

Try family riddles and jokes to keep your children more engaged in learning. My Dog, for example, had seven puppies. All, Ball, Tall, Fall, Hall, Call, and Wall were their names. What is the name of the mother? Her name is ‘What’…as stated in the puzzle, ‘What’ is the name of the mother.

1. I come in many different colors and I get bigger when I’m full. I will float away if you don’t tie me down and I will make a loud sound if I break. What am I?

Answer: A balloon.

2. Where does today come before yesterday?

Answer: The dictionary.

3. This goes up and down, but never moves? What is it?

Answer: A flight of stairs.

4. A girl has as many brothers as sisters, but each brother has only half as many brothers as sisters. How many brothers and sisters are there in the family?

Answer: Four sisters and three brothers

5. What can be big, white, dirty and wicked?

Answer: A lie.

6. A man describes his daughters, saying, “They are all blonde, but two; all brunette but two; and all redheaded but two.” How many daughters does he have?

Answer: Three: A blonde, a brunette and a redhead.

7. What has a thumb and four fingers but is not alive?

Answer: A glove.

8. A word I know, six letters it contains, remove one letter and 12 remains. What is it?

Answer: Dozens.

9. I am round or oval. I can be light or dark. You can cut me in pieces. What am I?

Answer: A potato.

10. I am the beginning of everything, the end of everywhere. I’m the beginning of eternity, the end of time and space. What am I?

Answer: Also the letter “e”.

11. What do you get when you cross a snowman and a vampire?

Answer: Frostbite.

12. Forward I am heavy, but backward I am not. What am I?

Answer: The word “ton”.

13. Which weighs more, a pound of feathers or a pound of bricks?

Answer: Neither. They both weigh one pound.

14. What word in the English language does the following: The first two letters signify a male, the first three letters signify a female, the first four letters signify a great, while the entire world signifies a great woman. What is the word?

Answer: Heroine.

15. How many months have 28 days?

Answer: All 12 months.

Final Thoughts on Family Riddles

Start playing family riddles with your family members to see how well they get along. It is the enchantment of family questions.

It can bring you closer together while also making them think about humor, so choose your family riddles carefully.

There are many riddles to tell your family, but keep in mind that a family includes people of all ages. They can be young, teenagers, or members in their mid-30s. Also, many families have people over the age of 60, so selecting riddles can be tricky.

In today’s world, some people prefer nuclear families with a husband and wife and some children. You can use riddles for kids to keep them entertained while also improving their critical thinking skills.

You must be more cautious in this case because you must select puzzles that do not convey any negative message. You know how kids are and whatever they learn stays with them.

We hope you enjoy the above riddles and use them to strengthen your family bonds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me